Horse Photo Experience
  • Nederlands
  • English

De kennisbank over alles omtrent paardenfotografie!

Deze pagina zit boordevol achtergrondinformatie over alles omtrent paardenfotografie. Je vind hier met name alle basiskennis en uitleg over alle begrippen rondom het fotograferen van paarden. Naast onze kennisbank vind je meer informatie op ons blog en kun je onze 3 GRATIS video’s vol tips over paardenfotografie ontvangen!

Wat wil jij weten over paardenfotografie? Klik op het onderwerp:

Apparatuur voor paardenfotografie

Een bekende uitspraak is, dat de camera niet de fotograaf maakt. Maar een goede camera draagt wel dergelijk bij voor het maken van goede paardenfoto’s. Paarden zijn namelijk snelle en bewegelijke dieren en daarom heb je ook een snelle camera nodig. Welk merk camera je koopt, of je nu met een Nikon, Canon, Sony of Fujifilm fotografeert maakt minder uit. De specificaties die de camera heeft zijn voor paardenfotografie het belangrijkste. In ons blog camera voor paardenfotografie lees je welke camera het beste is voor het fotograferen van paarden en welke specificaties je hierbij nodig hebt.

Een goed objectief is bij het fotograferen van paarden, misschien nog wel belangrijker dan een goede camera. Je foto’s worden dan niet alleen van betere kwaliteit en vaak een stuk scherper, maar ook de brandpuntsafstand is bij paardenfotografie iets om over na te denken. In ons blog Objectief voor paardenfotografie lees je welke objectieven het beste zijn voor het maken van mooie paardenfoto’s.

Vroeger was een spiegelreflexcamera het beste dat je kon krijgen, tegenwoordig zijn de systeemcamera’s sterk in opkomst. Welke camera je het beste kunt kopen hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en welk onderwerp je fotografeert. Zoek je een geschikte camera voor het fotograferen van paarden? Lees dan ons blog camera voor paardenfotografie.

Paardenfotografie instellingen

De instellingen die je het beste kunt gebruiken voor paardenfotografie zijn een snelle sluitertijd van minimaal 1/1000 seconde, een groot diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 of f/4.0 en een zo laag mogelijke ISO waarde. Natuurlijk verschilt het per situatie waarin je fotografeert welke instellingen je exact moet gebruiken voor een goed belichte foto.  Wil je voortaan precies weten voor welke instellingen je het beste kunt kiezen in verschillende (licht)situaties? Volg dan onze online cursus Instellingen voor paardenfotografie.

Met de ISO, de Sluitertijd en het Diafragma bepaal je de instellingen van je camera en daarmee de belichting van je foto. Het kan flink lastig zijn als je net begint met fotografie om zelf manueel je camera in te stellen en bekend te worden met deze termen. Hieronder vind je dus een korte uitleg over deze camera instellingen.

De ISO

Hoe hoger de ISO waarde, hoe gevoeliger het signaal in je camera wordt voor licht en des te lichter de foto wordt. Nu zul je wellicht denken dat het instellen van een hoge ISO waarde dus alleen maar voordelen heeft, maar helaas heeft dit één groot nadeel, de kans op ruis in een foto neemt toe. Het is dus altijd aan te raden om voor een zo laag mogelijke ISO waarde te kiezen.

De sluitertijd
De sluitertijd van de camera bepaalt hoe lang er licht op de sensor in je camera valt. De sluitertijd kan bij een digitale spiegelreflexcamera variëren van 1/16000 seconde (een snelle/korte sluitertijd) tot wel 30 seconden (een trage/lange sluitertijd) of bij het gebruik van de bulb stand op je camera nog veel langer.

De sluitertijd is één van de drie factoren (naast de ISO en het Diafragma) waarmee je de belichting van een foto bepaald. Hoe langer/trager de sluitertijd, hoe langer er licht op de sensor van je camera valt en hoe lichter je foto wordt. Hoe korter/sneller je sluitertijd hoe korter er licht op de sensor van je camera valt en hoe donkerder je foto wordt.

Hoe langer/trager de sluitertijd, des te meer kans je hebt op bewegingsonscherpte. Zolang er licht op de sensor valt dient de camera stil gehouden te worden voor een foto zonder bewegingsonscherpte.

Bij het fotograferen van paarden is het dus belangrijk om te kiezen voor een snelle/korte sluitertijd om de beweging van het paard op de foto te kunnen bevriezen.

Het Diafragma
Het diafragma zit in je objectief en wordt door de camera ingesteld. Met het diafragma bepaal je de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Het diafragma bestaat uit kleine metalen plaatjes (lamellen) die kunnen worden verschoven om de opening van het diafragma groter of kleiner te maken.

Bij een groot diafragma (laag getal) valt er veel licht op de sensor en bij een klein diafragma (hoog getal) valt er weinig licht op de sensor. Ook heeft het diafragma invloed op de scherptediepte van je foto.

In onze Online Cursus Paardenfotografie leer je alles over het instellen van je camera en nog veel meer!

Fotobewerking

Er zijn veel fotobewerkingsprogramma’s op de markt. Maar de bekendste en een van de beste is toch wel Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Met deze twee programma’s kun je als fotograaf perfect al jouw foto’s archiveren, selecteren en het beste uit je foto’s halen in de nabewerking. Adobe biedt speciaal voor fotografen een lidmaatschap aan waarbij je toegang krijgt tot zowel Adobe Lightroom als Photoshop voor maar €12,09 per maand.

In de onderstaande video laat ik je zien hoe je een storend object kunt verwijderen. Dit doe ik in het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop.

Accessoires voor paardenfotografie

Zonder je geheugenkaart kun je geen foto’s opslaan. Je geheugenkaart is daarom één van de belangrijkste accessoires. Geheugenkaarten heb je in vele soorten en maten en niet elke camera beschikt over dezelfde geheugenkaart. Afhankelijk van het merk en type camera waarmee je fotografeert zijn de SD (Secure Digital) kaart en CF (Compact Flash) kaart de meest voorkomende opslagmedia voor spiegelreflexcamera’s. Sommige camera’s ondersteunen twee geheugenkaarten, dit kan handig zijn voor als je in zowel RAW als JPEG fotografeert of als je de foto’s dubbel wilt opslaan zodat je gelijk een back-up hebt op een tweede geheugenkaart.

De snelheid van de geheugenkaart speelt een grote rol voor de snelheid van de camera en hoe snel een foto kan worden opgeslagen. Om deze reden is het dus belangrijk om voor paardenfotografie een geheugenkaart te kopen die snel genoeg is voor jouw camera.

Verder moet je jouw geheugenkaarten natuurlijk ook goed onderhouden. In dit blog geven we jou 6 tips over geheugenkaartjes.

Tijdens het fotograferen kun je gebruik maken van een statief. Een statief wordt over het algemeen gebruikt om bewegingsonscherpte (die jezelf als fotograaf maakt) te voorkomen, maar ook als een objectief te groot of te zwaar is om uit de hand mee te fotograferen.

Omdat paarden beweeglijke en onvoorspelbare dieren zijn en je als fotograaf daarom continu verplaatst en in beweging bent, kan een statief erg onhandig en een sta-in-de-weg worden. Het maakt je een stuk minder mobiel. Om deze reden maken wij dan ook nooit gebruik van een statief als we paarden fotograferen. Wil je toch gebruik maken van een statief? Kies dan voor eenpootstatief. Op deze manier heb je toch steun, maar ben je makkelijker verplaatsbaar.

Hoi, ik ben Lisa Dijk!

Met mijn jarenlange specialisatie in het fotograferen van paarden, leer ik jou graag hoe je deze dieren het beste vast kunt leggen en heb ik deze kennisbank gemaakt om al mijn kennis en ervaring op het gebied van paardenfotografie, met jou te kunnen delen. 

Wil je jouw paardenfotografie naar een hoger niveau tillen, zodat ook jij straks de mooiste paardenfoto’s maakt? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze online cursussen, paardenfotografie workshops en fotoreizen. Tot snel!